De gemakkelijkste weg om de winst te vergroten!

Bedrijven met een hoge melkproductie per koe, realiseren dit met veel input, waarbij het constante gevaar aanwezig is dat de kosten de baten overstijgen.
De laatste tijd komen de vergelijkingen in kostprijs tussen verschillende melkveebedrijven weer binnen. Waarbij opvalt dat de Nederlandse bedrijven zich in de absolute top gevestigd hebben.
(Een lieve manier om te zeggen dat het concurrentievermogen van de Nederlandse melkveehouder SLECHT is.) J

De meest productieve bedrijven zijn echter vaak ook de bedrijven die financieel het slechts presteren. Zij moeten het hebben van de cash-flow. Zolang de inkomende geldstroom iets eerder binnen is dan de uitgaande stroom, gaat het goed. De ratrace in optima forma!

Ze blinken uit in slecht renderende investeringen. Wat daarbij opvalt is dat de waardestijging van de grond voor een groot gedeelte wordt overgedragen aan de banken, waarna het geld van deze nieuwe hypotheek gespendeerd wordt aan automatisering van het melken, het voeren, het voer aanschuiven en de roosters schoon houden.

Blijkbaar is er behoefte aan een lagere werkdruk. Begrijpelijk, want de buurman en buurvrouw hebben veel vrije tijd. Hij heeft een baan van 4 dagen in de week en zij een baan van 3 dagen. Daarbij gaan ze wel 3 keer in het jaar op vakantie.

Indertijd werkte mijn buurman Palle 36 uur in de week, in Denemarken was dat een volledige baan. Bij ons nam alleen het melken al 5,5/6 uur per dag in beslag. Dat was al 42 uur, en als ik molk, stond de rest van het werk stil. Palle werkte NOOIT in het weekend, wij ELK weekend!

We hebben gezocht naar een oplossing. We hadden 2 keuzemogelijkheden, de winstmarge verhogen door kostprijs verlaging of de omzet verhogen.
Stel dat het bedrijf € 80K (K = 1000) onkosten heeft en een winst van € 20K. om de winst te verdubbelen zijn er 2 mogelijkheden of de omzet verdubbelen of een kwart van de onkosten af halen.

Besparen op de onkosten houdt in dat er 25% van € 80.000,= bespaard dient te worden.
De andere optie houdt dus in dat het bedrijf opschaalt naar de dubbele grootte. Van € 80.000,= kosten en 20.000,= winst, naar 160.000,= aan kosten en € 40.000,= aan winst.

Staand voor die keuze zijn er vragen die relevant zijn bij het nemen van die beslissing die het meest veelbelovend is:

 • Welke strategie heeft de laagste arbeidsbehoefte?
 • Welke strategie vergt de laagste investering?
 • Welke strategie heeft het laagste risico profiel?
 • Welke strategie blijft het langst winstgevend als de melkprijs daalt?

Stel; je zou eerst de kostprijs verlagen met 25% en daarna de omzet verdubbelen, zou dat betekenen dat je winst zou ver4dubbelen!!
Maar, let op de volgorde; eerst bouwen aan een lage kosten bedrijf!

 

winst vergroten, kosten verminderen

1: uitgangs situatie
2: omzet verdubbelen
3: kosten met 25% besparen
4: omzet verdubbelen na kostenbesparing winst ver-4voudigen

Een bedrijfsvoering met lage kosten wint het van een hoge omzet bedrijfsvoering. Maar er kan ook teveel bespaard worden. Zoals een bedrijf geen winst kan maken wanneer het maar blijft investeren, zo kan een bedrijf ook geen winst maken als er te veel bezuinigd word.

Ons doel moet niet zijn om de productiviteit te maximaliseren of de onkosten te minimaliseren, maar om de economische efficiëntie te optimaliseren van deze twee.
Op het juiste moment ingezet en op de juiste wijze gebruikt kunnen lage kosten leiden tot een ontspannen bedrijfsvoering met veel vrije tijd die niet onder hoeft te doen voor die van de burger buren.

Bij ons resulteerde kosten besparen in een duidelijk lage kostprijs en minder werk omdat de koeien het werk deden. We investeerden in een goede melkstal en kalveropfok, wat resulteerde in een halvering van de werkdruk bij melken naar ruim 1 uur per keer.

Wilt u ook een lagere werkdruk en een hogere winst? Neem vandaag nog contact op met Pure Graze.

 • Deel dit bericht:
Terug naar overzicht

4 reacties

 • In situatie 3 wordt er 25% bespaard op de kosten met een stijgende omzet??: dit ligt niet voor de hand. Vaak bij flinke besparing op de kosten zal de omzet ook dalen. Zeker de eerste jaren van de verandering. Hoe zou deze besparing toch recht om kunnen zetten in winst?

  • Beste Kees,
   Dank voor je reactie.
   In die situatie wordt voorgesteld eerst de kosten te laten dalen.
   Waarna als volgende stap de omzet wordt verdubbeld, om goed zichtbaar te maken dat de kostprijs daling dan veel meer effect heeft, dan omzetverhoging zonder dat eerst de kostprijs verlaagd wordt.

 • hoe kan je de kostprijs verlagen bij een melkveebedrijf dat intensief is hoge hypotheek heeft.
  Dus een gedeelte van de kosten staat vast

  • De kosten val elk bedrijf zijn op te splitsen in vaste en variabele kosten. De vaste kosten blijven, of er nu geproduceerd wordt of niet, vandaar dat ze vast heten. Variabele kosten zijn de kosten die gemaakt worden om de productie te realiseren. Ze variëren door invloeden van buiten, denk aan prijs, en binnen, denk aan een andere productiewijze, die een besparing met zich mee brengt.

   Een lening is een kost die redelijk vast is, maar door bijvoorbeeld af te lossen, wel weg kan vallen. Een lening, aangegaan voor een voermengwagen is een vaste kost gemaakt om een variabele kost te maken, waar, hopelijk een rendementsverbetering uit komt die (veel) hoger is dan de rente en aflossing voor de betreffende lening.

   Wij lichten de bedrijfsvoering door en kunnen zo bepaalde kosten aanwijzen, die door verandering van de strategie of werkwijze verlaagd kunnen worden. Daarvoor passen we bij bedrijfsbegeleiding vaak strategieën toe die meerdere kosten blijvend verlagen of het liefst elimineren. Bijvoorbeeld een combi van krachtvoerkosten, machinekosten(afschrijving, onderhoud, rente en aflossing), brandstof en arbeid bij een voermengwagen.
   Een intensief bedrijf gebruikt veel voer van buiten het bedrijf, dus uiteindelijk geteeld op grond elders. Een logische stap is om vooraf de strategie goed te bepalen en de haalbaarheid te bepalen. Daarvoor gebruiken we een Plan van Aanpak, waarin de oude en nieuwe situatie beschreven wordt en een financiële inschatting gemaakt van het effect. Dit plan dient als discussie stuk om een “go, no go” te bepalen voor het plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws en laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.