Enthousiasme over kruidenrijke weiden – Vakblad Schaap

Nu wormmiddelen niet meer of slechter werken, vraagt wormbestrijding veel van schapenhouders. Omweiden, eitjes tellen in mestmonsters, alleen ontwormen als dat écht nodig is, fokken op resistentie. Deze technieken zijn allemaal veeleisend maar ook veelbelovend. Kruidenrijke-mengsels inzaaien zou eveneens helpen. Schapenhouders die dat doen, zijn enthousiast.

Een langdurige ongekende droogte heeft de graslanden in de zomer geteisterd. Waar niet werd gesproeid viel de grasgroei wekenlang stil en ontstonden bruine percelen waar op het oog niks meer te vreten was voor schapen. Inmiddels heeft neerslag weer gezorgd voor grasgroei en als de temperaturen goed blijven en er nog wat droge dagen volgen, moet het mogelijk zijn om nog een late snede in te kuilen. De schade zou weleens kunnen meevallen. De vraag is wel: hoe herstelt de graszode zich na de droogte? Niet de kwaliteitsgrassen komen als eerste weer op. En daar waar kweek groeit, is geen plek meer voor een goed gras. Menig veehouder zal overwegen het land los te trekken en opnieuw in te zaaien. En dan is een kruidenmengsel in plaats van het gebruikelijke BGmengsel (blijvend grasland) een optie. Kruidenmengsels zijn in opmars. Een van de redenen is dat sommige kruiden zouden werken tegen maag-darmwormen. Tientallen jaren was de bestrijding daarvan simpel: een paar keer per jaar ontwormen en de schapen waren weer ‘schoon’. Die tijd is voorbij. Chemische wormbestrijding lijkt op zijn eind te lopen. Veel wormsoorten bouwen uiterst effectief weerstand op tegen chemische wormmiddelen. Wormbestrijding moet anders en kruiden als cichorei, esparcette, klaver en smalle weegbree lijken allemaal wat te doen.

AL TWEE JAAR NIET ONTWORMD

Joost Louter besloot twee jaar geleden zijn 3,5 hectare eigen percelen in te zaaien met een kruidenmengsel. Hij verdiepte zich in de werking van kruiden op maag-darmwormen en raakte enthousiaster. “Ik ben gaan puzzelen welk kruid nou precies wat doet. Op basis daarvan heb ik een kruidenrijke mengsel samengesteld en dat heb ik laten maken bij een graszaadleverancier.” Het mengsel bestaat voor 70 procent uit de grasrassen Engels raaigras, kropaar, timothee en rietzwenkgras, 15 procent klaversoorten en de rest esparcette en cichorei. Rode klaver zit er niet in. “Dat zou slecht zijn voor de vruchtbaarheid”, zegt Louter. Hij doet zijn 85 volwassen ooien met lammeren in een wei zodra het gewas er ongeveer 25 centimeter hoog is. Overigens weidt Louter ook bij anderen en die percelen heeft hij mogen doorzaaien met esparcette en cichorei, kruiden die zouden bijdragen aan een lagere uitscheiding van wormeitjes bij schapen. Toch is het Louter niet in de eerste plaats om dat wormenverhaal te doen. “Ik wilde van de eenzijdige vegetatie op mijn percelen af, dus meer biodiversiteit. Verder zitten wij hier op zandgrond en bij droogte komen er minder mineralen in het gras. De wormendruk was niet eens zo extreem.” Na twee jaar kan hij kort zijn over zijn ervaringen tot nu toe. “Super. Ik wil niet meer terug”, zegt Louter. “De lammeren groeien geweldig, de conditie van de ooien is veel beter en de ooien tonen een mooiere kleur. Bezoekers zeggen dat ook: dat je op deze droge zandgrond zulke goede schapen hebt.”

TEKST: JACQUES ENGELEN. FOTO: REINARD EVERTS

Lees het hele artikel hieronder:

 

  • Deel dit bericht:
Terug naar overzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*

*

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuws en laatste ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.